Past reductie van verspillingen en verstoringen binnen de mogelijkheden van uw bedrijf?

 

Snel en wendbaar kunnen opereren in de maakindustrie. Dat vraagt om focus op doorstroming van orders en op reductie van verspilling en verstoringen, zowel in het eigen bedrijfsproces als in de toeleverketen. In de praktijk constateren we over alle processtappen in het primaire proces verspillingen en verstoringen. Die kunnen leiden tot extra (faal)kosten die zelfs kunnen oplopen tot zo’n 20% van de jaaromzet. Daarnaast leiden verstoringen tot verlenging van orderdoorlooptijd en geeft druk op levertijd naar de klant. Aanpak van verstoringen en verspillingen levert dus geld en tijd op.

Wat zijn verspillingen en verstoringen?

Vanaf de ordervoorbereiding tot en met de realisatie wordt er waarde toegevoegd aan de onderdelen en het eindproduct. In de praktijk constateren we over alle processtappen in het primaire proces verspillingen en verstoringen. Verspilling is alles wat tijd en kosten vraagt, maar geen waarde toevoegt (en waar de klant niet voor wil betalen!)

Er zijn 8 mogelijke soorten verspillingen in productie:

  1. Meer (of al vooruit) produceren dan vanuit de klantvraag gewenst
  2. Wachten (van orders, machines, mensen)
  3. Te veel transport en handling
  4. Te veel opslag (in het proces en het magazijn)
  5. Te veel bewerken
  6. Te veel bewegen (van orders en medewerkers)
  7. Fouten en herstelbewerkingen
  8. Niet/onvoldoende benutten van kennis van medewerkers

Verstoringen zijn een vorm van verspillingen. Verstoringen in processen kunnen optreden als materialen, mensen, informatie, middelen (equipment, gereedschappen, machines) niet beschikbaar zijn en/of niet van de juiste kwaliteit (zie onderstaande figuur). Het proces kan dan niet verder gaan en ligt stil. Gevolg van verspillingen en verstoringen: order ligt te wachten, veel regelen, hectisch overwerk, boze klanten etc.

 

 

 

 

 

Figuur: Welk soort verstoringen in de productie als gevolg van onvolkomenheden bij de ordervoorbereiding?

Reduceren van verspillingen en verstoringen  – hoe aan de slag?

Van belang is als eerste stap het  zichtbaar maken van verspillingen. Betrokkenheid van alle bedrijfsdisciplines  is daarbij essentieel om de neuzen te richten. Met een werkgroep worden de volgende stappen doorlopen:

  1. Beoordeel aan de hand van de checklist en observaties op de werkvloer de volgende 8 verspillingen;
  2. Maak een keuze uit de verspillingen die het meest voorkomen. Bepaal vervolgens samen met de werkgroep verbeteringen om de belangrijkste verspillingen te reduceren.

Reduceren van verspillingen of verstoringen – mogelijke verbeteringen

Voorbeelden van verbeteringen zijn: gedoseerd uitgeven van orders (niet op weekbasis maar op dagbasis) geeft minder ruimte en materiaalbeslag op de werkvloer en neiging tot clusteren pas uitgeven van de orders, als materiaal, tooling, werkinstructies gereed/aanwezig zijn slim inrichten van de productie voor een soepeler doorstroming van orders over opeenvolgende werkplekken, slim organiseren van het omstelproces op capaciteit kritische productiemachines.

Voor- en nadelen

? verkorten doorlooptijd verhoogt flexibiliteit en geeft lucht in levertijd

? verhoogt rust en overzicht in productie

? vermindert faalkosten

? vermindert materiaal en kapitaalbeslag

? verbetert afstemming tussen werkvoorbereiding, planning en productie

vraagt inzet van medewerkers van diverse disciplines (engineering, werkvoorbereiding, productie)

Voorbeelden van orderdoorlooptijd bij bedrijven uit de maakindustrie is terug te vinden in het TNO boekje Snel en Wendbaar in de Maakindustrie. (https://docplayer.nl/9994255-Snel-en-wendbaar-in-de-maakindustrie.html)

Ook aan de slag met de flextools?

Ontwikkeld door