Past flexibel proces binnen de mogelijkheden van uw bedrijf?

 

Wat houdt de maatregel ‘flexibel proces’ in?

Flexibiliteit in het proces bestaat uit 2 aspecten:

  • Snel kunnen op en afschalen (numerieke flexibiliteit)
  • Snel tussen verschillende productvarianten kunnen schakelen (mix flexibiliteit)

Deze 2 vormen van flexibiliteit in het proces kunnen worden bereikt door maatregelen op twee niveau’s:

  • Modulaire productopbouw; het flexibel klantgericht realiseren van verschillende eindproducten uit modulaire bouwgroepen.
  • Flexibele inrichting van productie/assemblage

Modulaire productopbouw verhoogt flexibiliteit

Hogere flexibiliteit en kortere doorlooptijd in de offertefase, in de engineering, onderdelenfabricage en assemblage en bij de installatie kan worden bereikt door modulaire productopbouw. Hieronder enkele voordelen:

  • Modulariteit resulteert in parallel bouwen. Parallel bouwen biedt de mogelijkheid om de doorlooptijd van het totale proces aanzienlijk te verkorten,
  • Klantspecifieke opties worden zo laat mogelijk aan de samenstelling toegevoegd. Dit geeft rust in het eerste, klantorder-onafhankelijke traject van de samenbouw.
  • Modulariteit maakt het ook mogelijk om meer complete deelmodules, zoals plaatwerkframes,aandrijfeenheden en besturingskasten, bij gespecialiseerde toeleveranciers onder te brengen (uitbesteden)
  • Modulariteit kan ook bijdragen aan een hoger service- en installatieniveau: doordat servicegevoelige eenheden snel kunnen worden uitgewisseld in plaats van demontage en weer inbouwen van afzonderlijke onderdelen.

Modulariteit vraagt wel om een eenduidige opsplitsing van tekeningen en stuklijsten direct in de engineeringsfase en overeenkomstig compleet monteerbare en mogelijk testbare eenheden.

Flexibele inrichting van fabricage: reductie van omsteltijd

Klanten vragen steeds kortere levertijden van producten in steeds kleinere series. Voor het fabriceren van producten en onderdelen betekent dit een enorme verschuiving van voorheen produceren in grote series naar kleinere series van meer varianten. Om de voorraadkosten beperken moeten de productiemachines en de productieorganisatie een hoge flexibiliteit hebben.

Voorbeeld is snel omstellen van de machine naar de volgende serie. Gereedschap voor het bewerken en meten, spanmiddelen, CNC programma’s en materiaal aan- en afvoer worden slim parallel georganiseerd. In de praktijk betekent dit voor de productiemedewerkers een enorme omslag van het vroegere optimaliseren van series naar optimalisatie van de orderdoorstroming. Het gaat er dan om die delen te maken waar op dat moment de klant om vraagt. Focus op doorstroming versus focus in aantallen/efficiency.

Als 1e stap wordt het huidige omstelproces in kaart gebracht en gevisualiseerd (zie figuur) om bijvoorbeeld van huidige order A naar nieuwe order B om te schakelen. Ook wordt gekeken naar de werkorganisatie, de inrichting en de wijze van voorbereiding van orders. Dat biedt de basis voor het definiëren van oplossingsrichtingen en het kwantificeren van effecten. Daarna volgt een actieplan voor het realiseren van de meest kansrijke oplossingen. In vele praktijksituaties blijken reducties van omsteltijden haalbaar van minimaal circa 50%. Dat levert direct voordelen door meer productiecapaciteit, snellere doorstroming en efficiënter produceren.

Voor- en nadelen

? reductie van verspilling en verstoringen

? vermindert werkdruk en verhoogt rust in productie

? vermindert overwerk en inhuur van flexkrachten

Ook aan de slag met de flextools?

Ontwikkeld door