In drie stappen naar een flexibele organisatie

In de dagelijkse praktijk van deelnemende MKB bedrijven zijn er grofweg 4 patronen te onderscheiden die de behoefte aan flexibiliteit bepalen:

  • Patroon 1: MKB bedrijven die relatief een lage flexibiliteitsbehoefte hebben gezien de redelijke voorspelbaarheid van fluctuaties in zowel volume als productvariaties van de marktvraag. Deze fluctuaties vallen redelijk binnen de marges.
  • Patroon 2: MKB bedrijven die een hoge flexibiliteitsbehoefte hebben gezien de onvoorspelbaarheid van fluctuaties in zowel volume als productvariaties van de marktvraag.
  • Patroon 3: MKB bedrijven die een hoge flexibiliteitsbehoefte hebben gezien de redelijke voorspelbaarheid van grote fluctuaties in volume van de marktvraag.
  • Patroon 4: MKB bedrijven die een hoge flexibiliteitsbehoefte hebben gezien de redelijke voorspelbaarheid van grote fluctuaties in productvariaties van de marktvraag

Hieruit blijkt het belang van voorspelbaarheid van de klantvraag én de mate van fluctuatie (zowel in producten als volume)  bij het bepalen van de beste manier om pieken op te vangen. Toch is er wel een algemene strategie te benoemen wanneer je als bedrijf wilt werken aan je flexvermogen. Nadat de randvoorwaarden op orde zijn (het fundament), kan je gaan bouwen vaan flexibiliteit in 3 stappen, samen het flexABC:

 

A

A: Marktbenadering. Eerst dempen van de flexbehoefte door een passende marktstrategie en overleg met klanten; hiermee voorkom je (deels) dat je steeds ad hoc moet reageren en vaak moet schakelen.

B

B: Procesbenadering. Professionaliseren van processen, management en HR; door intern beter te organiseren kan vaak al ruimte worden ingebouwd kijk daarom eens kritisch naar je huidige werkwijzen. En ook naar de ideeen en wensen van het eigen personeel.

C

C: Personele Flexibiliteit. Pas als dat gedaan is adviseren wij het kiezen van de juiste mix aan personele flexmaatregelen om pieken en dalen op te vangen.

Ook aan de slag met de flextools?

Ontwikkeld door