Past glijdende werktijden binnen de mogelijkheden van uw bedrijf?
Wat houdt maatregel ‘glijdende werktijden’ in?
Glijdende werktijden zijn flexibele begin- en eindtijden. Meestal kunnen medewerkers zelf kiezen hoe laat ze beginnen en hoe laat ze weer ophouden met werken. Mits ze op bepaalde tijden – de bloktijden – wel aanwezig zijn. Dat geeft de medewerker meer invloed op de eigen werktijden. En tegelijk kan op afdelingsniveau afgesproken worden dat hiermee de bedrijfstijd (openingstijd) verlengd wordt. Immers, als één persoon van 07.00 tot 15.30 uur werkt en iemand anders van 09.30 tot 18.00 uur is de afdeling van 07.00 tot 18.00 uur open en bezet. Met de begin- en eindtijden kan ook nog eens flexibel worden omgegaan, al naar gelang het werkaanbod, zodat bijvoorbeeld in de drukke periode langere openingstijden aangehouden kunnen worden.
Glijdende werktijden – wanneer toepasselijk?
Glijdende werktijden zijn toepasbaar bij individueel werk. Als iedereen tegelijk aanwezig moet zijn om het werkproces efficiënt en ordelijk te laten verlopen is dit niet geschikt. Het is een geschikte manier om een langere bedrijfstijd (openingstijd) te realiseren op afdelingsniveau als dat nodig is.
Glijdende werktijden – ontwerpfactoren
- Analyse werkaanbod: stel de bezettingseisen per uur per dag vast
- Gezamenlijk als team/afdeling onderling de mogelijke werktijden verdelen
Voor- en nadelen
? je kunt tegemoet komen aan de diversiteit aan voorkeuren van medewerkers qua werktijden
? als de voorkeuren van medewerkers voor begin- en eindtijden verschillen, zijn glijdende werktijden een manier om dat te mogelijk te maken
☹ kan gedoe geven als medewerkers weinig verschillen qua voorkeuren