Past oproepcontracten binnen de mogelijkheden van uw bedrijf?
Oproepcontracten – waarom?
Piek en ziek: Oproepkrachten kunnen goed ingezet worden om pieken in de productievraag op te vangen en/of om vast personeel te vervangen bij ziekte of verlof. Oproepkrachten zijn goed in te zetten op werkzaamheden die geen lange inwerktijd vereisen of waarbij het niet erg is als men er even tussenuit is geweest (onderhoudsarm qua kennis en vaardigheden).
Proefperiode: Daarnaast is het mogelijk om de oproepperiode te beschouwen als een proefperiode om kennis te maken met potentieel nieuw vast personeel.
Waar op te letten bij oproepkrachten?
Inwerken: Hou er rekening mee dat oproepkrachten ingewerkt moeten worden (werkinhoudelijk) of als ze al bekend zijn bij het bedrijf weer even bijgepraat moeten worden, dus plan daar tijd voor in.
Veiligheid: Hou er rekening mee dat oproepkrachten uw bedrijf minder goed kennen dan het reguliere personeel en dus extra moeten worden gewezen op de veiligheidsvoorschriften.
Betrokkenheid: Hou er rekening mee dat oproepkrachten minder binding hebben met uw bedrijf en dat u dus extra aandacht zult moeten geven om hen te betrekken, om de kwaliteit van het geleverde werk te waarborgen.
Onzekerheid: Oproepkrachten kunnen stress ervaren en verlaagde motivatie vertonen wanneer er onduidelijkheid bestaat over hoe vaak en wanneer ze kunnen verwachten opgeroepen te worden. Communiceer daar dus tijdig en duidelijk zodra dit bekend is en manage de verwachtingen. Uiteraard brengt een oproepcontract per definitie onzekerheden met zich mee over wanneer en hoe vaak men werkt, maar probeer de onzekerheid zo veel als mogelijk te beperken.
Inzetten van oproepkrachten – hoe aan te pakken?
Vorm een vaste pool aan oproepkrachten: Het opbouwen van een goede relatie met een pool vaste oproepkrachten, kan bijdragen aan de kwaliteit van de oproepkrachten. Informeer hen goed over wanneer ze u ongeveer nodig denkt te hebben, wat het werk bij uw bedrijf inhoudt, welke eisen u stelt aan het werk en maak heldere afspraken over wat ze kunnen verwachten.
Begeleiding: Zorg voor een begeleidingsprogramma voor de oproepkrachten (werkinhoudelijk en qua veiligheidsvoorschriften). Beleg het begeleiden van de oproepkrachten bij een vaste medewerker (bijvoorbeeld een voorman of een collega).
Feedback op functioneren: Om de kwaliteit van het geleverde werk van de oproepkrachten te optimaliseren, is het geven van concrete feedback, naaste heldere instructies, essentieel. De feedback kan op de werkvloer tijdens het werk worden gegeven door de direct leidinggevende/ voorman: wat doen ze goed en wat moet anders? Daarnaast kan feedback worden gegeven in een functioneringsgesprek.
Betrek de oproepkrachten: Betrek oproepkrachten bij uw bedrijf door ze voor te stellen aan de vaste collega’s, uit te nodigen voor werkoverleg en personeelsactiviteiten zoals vieringen.
Voor- en nadelen van het inzetten van oproepkrachten
? opvangen van piek en ziek
? kennismaking met potentieel nieuw vast personeel
☹ extra aandacht nodig voor veiligheid
☹ extra aandacht nodig om kwaliteit te borgen