Personele flexibiliteit
Om als bedrijf meer flexibiliteit te verkrijgen in het omgaan met fluctuaties in de marktvraag, bestaan er drie typen maatregelen die genomen kunnen worden met het personeel. Klik op de link voor meer informatie over de specifieke maatregel.
1. Contractmaatregelen:
- Een bedrijf kan medewerkers van buiten inzetten om pieken in de marktvraag op te vangen. Dit kan door de inzet van uitzendkrachten, zzp’ers of inhuur van collega-bedrijven.
- Een bedrijf kan ook medewerkers aannemen die oproepbaar zijn tijdens piekmomenten, te weten oproepkrachten.
- Een bedrijf kan medewerkers ook tijdelijk aannemen voor een afgebakende periode, met tijdelijke contracten.
- Tot slot kan een bedrijf haar eigen medewerkers tijdelijk uitlenen aan een collega-bedrijf in het geval een dalmoment.
2. Maatregelen op het vlak van werktijden:
- Een bedrijf kan gebruik maken van flexibele ploegendiensten door te schakelen tussen typen ploegendiensten (2-ploegen, 3-ploegen, 5-ploegen), met meer groepen te werken en/of door reserve/schakeldiensten in te bouwen.
- Een bedrijf kan gebruik maken van een urenbank om medewerkers tijdens piekmomenten meer te laten werken en tijdens dalmomenten minder. Dit kan (te veel) overwerk voorkomen.
- Ook kan een bedrijf gebruik maken van glijdende werktijden door flexibele begin- en eindtijden van diensten in te voeren.
- Flexibele werktijden worden vaak gecombineerd met het gebruik van deeltijdcontracten.
3. Maatregelen in de werkinhoud:
- Een bedrijf kan gebruik maken van brede inzetbaarheid door haar medewerkers in te zetten op verschillende taken, functies, werkplekken, afdelingen, teams en/of locaties. Dit kan wanneer er sprake is van variaties in de behoefte aan vaardigheden (door verschillende producten en diensten), maar ook als er ergens in het bedrijf sprake is van een piek en elders van een dal.